30 Temmuz 2010 Cuma

Facebook üzerine

Geçenlerde izlediğim bir haber ile birlikte bu gereksiz şey üzerine bir kez daha düşünmeye karar verdim, nedir bu şey, neden bu kadar gerekli hissettiriyor kendini insanlara ve neden üye olan herkes bir ihtiyaçmışçasına fırsat buldukça giriyor?
Facebook'un tanımını yaparak ve işlevlerini açıklayarak zaman kaybetmeyeceğim, muhtemelen sizler benden daha iyi biliyorsunuzdur. Üzerinde duracağım konu neden bu kadar önemli görüldüğü.

Öncelikle belirtmem gerekir ki bazı alanlarda kullanılması gerçekten güzel; örneğin yurtdışında yaşayan arkadaşlarınız var veya çok seyahat eden birisiniz ve gezdiğiniz yerlerde tanıştığınız insanlarla iletişimi koparmamak istiyorsunuz, o zaman ihtiyacınızı karşılayacak en güzel yol bu. Ancak Türkiye'de-en azından çevremde- gördüğüm kadarıyla insanlar artık birer facebookbağımlısı. Zaten haber de bir bakıma bunu doğruluyordu; habere göre facebook üyelik sayısı gün geçtikçe artıyormuş ve artış ivmesi en yüksek olan ülke de Türkiye imiş. Bu noktada tekrardan düşünmeye başlamıştım, halkın büyük bölümü fakir, evlerinde bilgisayar-olsa bile- internet bağlantısı olmayan-olsa bile- yabancılardan çekinen bir toplum, nasıl oluyor da kendini böyle bir site üzerinden paylaşabiliyor?

Dünyada müthiş bir kültür karmaşasının yaşandığı son 10 yıllarda insanlar bilgisayarla birlikte kendilerini daha çok ifade etme olanağı buldular, bunlardan biri facebook, twitter ya da bloglar olabilir, ancak bu bir ayrımı ya da sanallığı/bayağılığı beraberinde getirmemeli. İnsanlar facebook hesabınızın olmadığını öğrendiklerinde şaşırmamalı, kişisel bilgilerinizi ve zamanınızı bu tür yerlerde paylaşmamanıza saygı göstermelidirler. Facebook yüzünden darılan arkadaşlar, ayrılan sevgililer gördük. Sanal bir dünya içimize bu kadar işlememeli, birini dürtmek ya da birlikte otu boku sulayıp sebze yetiştirmek bir şey ifade etmez. Bunu en kısa sürede fark edip daha az vakit harcasak toplumsal açıdan daha faydalı olacaktır.

1 yorum:

  1. I again agree with you. It's nearly the same in my country too. But during my stay in Turkey, I noticed Turkey is worse about this issue.

    Paul

    YanıtlaSil