23 Temmuz 2010 Cuma

Kuzey Ülkeleri ve İskandinavya ya da hiçbir şey

Dünkü Vikingur-BJK maçının ardından uzun süredir kafamda var olan hayallerim geldi aklıma, önceleri gözlerden ve dünyadan uzak bir adaya yerleşip geçim sıkıntım olmadan yaşamak isterdim-tabi örnekler genellikle Fiji ya da Palau gibi adalardı- ama daha sonraları İzlanda'da volkan patladı ve aklıma kuzeydeki adaları soktu. Peki nedir onları ayrı kılan şey? Avrupa kıtasında sayılıyorlar, takımları-her ne kadar başarısız olsalar da- UEFA klasmanında yer alıyor; fakat gelin görün ki Avrupa'dan bir o kadar da farklılar. Yazıma geçmeden önce belirtmeliyim ki ne bir İskandinav ülkesine ne de kuzey ülkelerinden birine gittim, tüm bilgilerim 10-15 sayfa ansiklopedi sayfası ve 1-2 kitaptan ibaret. He bir de İsveçli bir tanıdığımla muhabbetimin artıkları...
Öncelikle İskandinavya ve Kuzey Ülkeleri kavramlarını birbirinden ayırmak lazım, her ne kadar birbirleri yerine kullanılsalar da İskandinavya: Norveç, İsveç ve Danimarka'dan oluşur, bazıları Finlandiya'yı da ilave eder. Kuzey ülkeleri ise Faroe Adaları, Aland, Grönland, İzlanda ve bunların dışında kalan özerk birkaç ada grubudur.

Bu ansiklopedik girişin ardından beni neden bu kadar etkilediğinden bahsedeyim. Birinci nedeni kuşkusuz iklimi. Bu sıcak yaz gününde pişmekten gına geldiği için mi bilmem ama yazın bile soğuk olan bu yerler tam bana göre. Kuzeyde pek bir tarım ürünü yok, yağışlar o kadar fazla değil ve Kuzey Kutup Dairesi'ne çok yakın olduğu için iklimi çok enteresan. Aynı şekilde gece-gündüz saatleri de. Örneğin Faroe Adaları'nda bu mevsimde 2 saat gece, 22 saat gündüz yaşanıyor. Tarım demin de belirttiğim gibi yok gibi bir şey, genellikle Avrupa'dan ve İskandinav ülkelerinden indirimli olarak alıyorlar. Temel geçim kaynağı balıkçılık, kerestecilik ve az da olsa ayakkabıcılık.

İzlanda'ya baktığımız zaman ise jeotermal enerjiden ülkenin elektiriğinin sağlandığını görmek şaşırtıcıdır. Dünyanın en ucuz elektiriğini kullanan bu ülkede-2004 rakamları ile- son 4-5 ayda duyduğumuz gibi volkanlar baş belasıdır. Aktif ve tehlikeli 5 büyük volkan vardır. Kuzey Amerika'ya daha yakın olmasına rağmen bu Avrupa ülkesinde geçim kaynağı diğer kuzey ülkeleri ile benzerdir. Gidip görülesidir...

Yaşadığı yerden sıkılan ve değişik bir yerler görmek isteyen, hafif Avrupalı çokça kendine özgü bu yerleri görmeli bence. Gidip görünce daha detaylı yazarım ve yaşayabileceğim bir yer mi anlarım, ama şimdilik pek bir şey söyleyemiyorum. İskandinav ülkeleri ile ilgili yazımı başka bir zaman yayınlayacağım.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder