31 Temmuz 2010 Cumartesi

Koleksiyonculuk

Değersiz gibi görünen ya da cidden değerli olan şeylerin biriktirilmesi, saklanması ve özen gösterilmesi. Efendim öncelikle dolabımı boşaltırken bulduğum bira kapaklarım bugünkü konumu oluşturdu, bir çuval kapağım var ve özenle saklıyorum. Bu yazımda da sizlere koleksiyonculuğun mantığını ve kültürünü anlatacağım.
İnsanlar yüzyıllardır bir şeyler biriktirdiler, ilk insanlar öldürdükleri hayvanların kafa taslarını, göğüs kemiklerini falan biriktirdi statü sahibi olabilmek için. Daha sonraları kişisel evleri oldu, nispeten daha az kişi bir arada yaşamaya başladı ve bir şeyleri biriktirmek artık ihtiyaçtan çok zevke dönüştü. Artık insanlar kendi zevkleri ve ilgileri doğrultusunda bir şeyler biriktirmeye başladılar, zamanla ilerleyen ve gelişen bu kültür günümüzde değerli bir uğraş olup uzun bir süre içinde emek harcamakla oluşuyor.


Birçok çeşidi var, aklınıza gelen her şeyi biriktirebilirsiniz, hatta Derya B. gibi otu boku kesip biçip bir şeylerde yapabilirsiniz ama bu kültürün bir parçası değil tabi ki. Akıllara ilk gelen saat, araba, mücevher gibi koleksiyonlar olsa da eski klavyelerden tutun da kitaplara, hatta gazetelere kadar her şeyin koleksiyonunu yapabilirsiniz. Size tavsiyem-eğer uğraşacaksanız böyle bir şeyle- küçük ve ucuz bir şey seçin. Ben bira kapaklarını seçtim, hem az yer tutuyor, hem de her zaman elde ettiğim bir şey. Kısaca özetlemek gerekirse, vaktiniz ve ilginiz varsa uğraşın böyle şeylerle, zevkli.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder