2 Temmuz 2010 Cuma

Psycho-1960

Sayko olarak dilimize girmeye başlamış olan bu Hitchcock filmi hakkında bir şeyler yazayım dedim.
1960 yapımı ünlü Hitchcock filmlerindendir. Zaten Alfred Hitchcock denince akla ilk gelenlerden olan korku, cinayet ve psikolojik sorunlar bu filmde de karşımıza çıkar. Banyoda duş alırken öldürme sahnesi ne ara çıkmıştır acaba diye soranlara hatırlayabildiğim cevap bu olurdu herhalde.

Kısaca filmin konusuna gelirsek; ana kahraman Bates Motel'in sahibi ve işletmecisi-annesi ile "yaşayan"- Norman Bates'dir. Bates'in bir takım psikolojik problemleri vardır; ancak bunu karşısındakine belli etmeyecek kadar da saf ve iyi huylu görünümündedir. Bir gün otelde kalmak niyetinde olmayan ama-yanlış hatırlamıyorsam- kötü hava koşulları nedeniyle motelde bir gece kalması gereken bir kadının konaklamak istemesiyle başlar. Buradan sonrasını anlatıp da filmi özetlemek kötü olacağı için konusundan bu kadar bahsedeceğim.


Gelelim filmin düşünsel ve sanatsal boyutuna. Öncelikle filmde Bates'in rahatsızlığı çift-kişilikliliktir. Bir yanı uysal bir çocuk kadar saf olan Bates'in diğer yanı oldukça farklıdır. Tabii bunun temel nedeni filmde tam olarak açıklanmaz ama kısaca annesi ile ilgili olduğu belirtilir. Sanatsal boyutu ise oldukça yenilikçidir. Gerek ışık/gölge dengesi, gerekse banyo sahnesinde çekilen duş perdesi önü/arkası görüntüsü(ki bunun için sırf 7 gün uğraşmıştır Hitchcock) olsun yeterince farklıdır, izleyenleri 50 yıl sonra bile çarpıcı niteliğe sahiptir.

Filmden şimdilik bu kadar bahsedeceğim, vaktim olduğunda Hitchcock ile ilgili yazacağım yazıda ayrıntıları bulabilirsiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder