1 Temmuz 2010 Perşembe

Serge Gainsbourg üzerine

Size bu yazımda Rus asıllı Fransız müzisyen, yazar, yapımcı, fotoğrafçı, piyanis falan filan olan Serge'den bahsedeceğim. Hayatı yeteri kadar sıradan olsa da Serge yaşadığı dönemde oldukça farklı şeyler yapabilmiş/yapmış  biriydi. İlginizi çekerse Devamı aşağıda.

Nereden başlayacağımı bilmiyorum... Bir Fransız televizyonunda 500 franc ile sigarasını yakmasından mı, günde 10 paketten fazla gitanes içmesinden mi, yoksa kızı Charlotte ile klibi için aynı yatağa girmesinden mi?

Öncelikle tanımayanlar için müzisyen kimliğini anlatmak daha doğru olur sanırım; chanson türüne getirdiği absurd'lük ile bilinir. Chanson'un John Coltrane'i denilebilir bir bakıma. Parçalarını dinlediğiniz zaman; Fransızca bilmeseniz dahi İngilizce çevirilerini okuyup bir şeyler anlayabilirsiniz. Zaten adamın amacı sanatlı sözler değil, müzikalite ile duyguyu daha çok ön plana çıkarmak. Müziği hemen hemen her tür duygunun üzerine kuruludur. Sadece aşk, seks, ayrılık gibi boktan konuları dinlemek istemeyenler için güzel bir seçenektir. Bonnie ve Clyde gibi ünlü soygunculardan tutun da Fransa milli marşına(reggea versiyonunu yapmıştır) hemen her konuda bir parçası vardır.

Biraz magazin olaylarına girecek olursak iki tane taş gibi deyim yerindeyse kadınla ilişkisi olmuştur: Brigitte Bardot ve Jane Birkin. Yaşadığı dönem için oldukça uçuk fotoğraflar çekmiştir bu iki kadınla da, sigara, viski, kadın üçgeninde yaşamıştır kendi deyimiyle.


Bu bir tanıştırma yazısı olduğu için burada noktalıyorum, ilerleyen günlerde yine bir yazım olacaktır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder