24 Temmuz 2010 Cumartesi

Kuzeyin Korkunç Savaşçısı : "BERSERKER"

Eğer, bir gün zaman makinası filan icat edilir de birisi bana "Eski çağlara dönüp bir savaşçı olma fırsatı sana sunuyorum, ne olmak istersin?" gibi bir soru sorarsa herhalde vereceğim yanıt "Berserker" olmaktır.

Pugnax'ın Bu yazısında İskandinavya ve Coğrafyasından bahsettiğini görünce ben de İskandinavya deyince aklıma ilk gelen şey olan İskadinavya'nın ölüm saçan savaşçılarından bahsedeyim dedim.



İlk olarak etimolojisinden bahsedeyim, Berserker Eski Nors dilinde  Ber: ayı (ki malum İngilizcede de bear ayı demek) Serkr : Post-Yelek kelimelerinin birleşiminden oluşuyor. Fakat ilerleyen zamanlarda Ber'in Berr olduğu düşünülmüş, Berr'in de çıplak anlamına gelmesi ile Berserkerların çıplak dövüşüyor oluşları arasında bir bağlantı kurmak denenmiş ama daha sonra bu fikir de vazgeçilmiş.

Berserker ifadesi sıklıkla sagalarda ve şiirlerde yer bulmuş, bu sagalarda berserkerlar genellikle yağmacı, cani, tecavüzcü olarak betimlenmiştir.

Berserkerlar, savaşlarda düşmanı daha çok korkutmak için kullanılmakta idi. Gerçekten de bu adamlar o kadar güçlülerdi ki, karşılarında durmak neredeyse imkansızdı.

Peki neydi bu Berserkerları özel yapan, güçlü yapan, dediğim gibi Berserkerlar tamamiyle zırhsız dövüşmektelerdi, fakat o Vikinglerin bugün bile insanı imrendirecek kadar iyi zırhlı askerlerine karşı sadece ayı postuyla nasıl bu kadar dehşet verici olabiliyorlardı.

Berserkerlar bu inanılmaz güce ulaşabilmek için Berserkergang denilen bir ayin yapmaktalardı. Bu ayin, Berserkerlar savaş öncesi bir tür mantar (mantarın kesinliği olmasa da kafa yapıcı bir maddeyi kullanmalarının kesin olduğu düşünülüyor) yiyip, kendilerinden geçip hatta kendi bilincini tamamiyle kaybedip korkusuz savaşçılar haline getiriyordu. Ve Berserkerları söylendiğine göre özellikle çirkin kişilerden seçip veya çirkinleştirdiklerine inanılmaktaydı çünkü böyle korkutucu bir tiple, düşmanın savaşma şevkini kırabilecekleri ve bu sayede pek zorlanmadan öldürebilecekleri tahmin edilirdi.

Tabi sadece bu ayin yetmez, bu savaşçıların dövüş yetenekleri üst düzeydi. Zırh giymemeleri dezavantajını dövüş yetenekleriyle kapatıyorlardı. Yalnız Berserkerlar bu savaş yetenekleri ve kendilerini kaybetmeleri sebebiyle hem kendilerine hem de birbirlerine zarar vermektelerdi.

Berserkergang'dan çıktıktan sonra , Berserkerların bir süre kendilerine gelemedikleri, daha sonraları bu mantarların kafa yapıcı ve bilinç kaybettirici yönleri yüzünden bir çok Berserker'da psikolojik sorunlar, psikopatça davranışlar baş göstermeye başlamış, Berserkerların azıtıp sık sık Holmgang denilen düellolarla birilerini öldürüp mal varlıklarına el koymaları sonucunda Norveç kralı Eiríkr Hákonarson, hem Holmgang'ı hem de Berserker olmayı yasaklamış, Berserkerları da kanunsuz ilan edip olanları sürgüne göndertmiştir. 1100 yılını civarında Berserkerlik ortadan kalkmıştır.


Aslında yazıyı daha da uzatıp, sadece İskandinavyadaki Berserkerlar değil, Cermenler ve Doğu'ya, Bizansa kadar gidip Varegler adını almış Vikinglerden ve onların Berserkerlarından bahsetmeyi istedim ama onları sonraya bırakıyorum.

Son olarak, İngilizce (ve belki de başka dillerde de) Berserk kelimesinin, "Öfkeden kudurmuş, kendisini kaybetmiş" gibi bir anlama geldiğini ve fiil halinin de "Go Berserk" olarak (ki Berserkergang'ın anlamı da Berserker olmadır) kullanıldığını hatırlatırım.

2 yorum:

  1. mantar dediğin magic mushroom olmasın :)

    YanıtlaSil
  2. evet ta kendisiymiş, zaten araştırma yaparken öğrendiğim bir bilgiydi bu (araştırma dediğime de bakma wikipediadan falan okumak alt tarafı :) )

    YanıtlaSil