29 Haziran 2010 Salı

Spikerlik

Sanırım bu mesleği bilen çok az kişi var, gerçekten de. Bahsettiğim şey maç anlatımı. Oldukça basit gibi görünen ama gerçekten zor olan bir meslektir bu. Hızlı konuşma ve aktarma yeteneğinizin yüksek olması gerekir. Maalesef ki ülkemizde bu mesleği yeterlilikle yapabilecek kişi sayısı çok az, bu yazımda biraz bundan bahsedeceğim.
Bildiğiniz gibi Dünya Kupası'nın yarısını geçtik, 11'inde de finali izleyeceğiz. Sıkça futbol izlediğimiz bu günlerde yıllardır yakındığım bir şey üzerine yazayım dedim. Öncelikle başlarda da belirttiğim gibi zor bir meslektir spikerlik. Binlerce kişi sizi canlı dinler, yanlışlarınız rahatlıkla fark edilebilir- hatta izleyicilere batabilir. Siz orada otururken evde maç izliyormuş gibi anlatamazsınız sahadakileri, orada olduğunuzu hissettirebilmelisiniz de.
Türkiye'de bu mesleği hakkıyla yapan çok az sayıda spiker var. Gerek futbolcu isimlerini(hatta takımların isimlerini) yanlış okuyanlar olsun, gerek hem gol hem penaltı diyen cahiller olsun, gerekse bir kaleciyi her yerinden öpmek isteyenler olsun... Artık spikerli maç izleyemez olduk, yeter! Maçlarda mute tuşuna basma devri bitsin artık. Yıllardır süren yanlış anlatımlar sonucu fazlasıyla güldük; ama bu kadarı da fazla. Hataları ısrarla yapmaya devam eden adamlar mesleklerine devam ederken gençlere hiç fırsat tanınmıyor, gençsin/yeteneksizsin diyerek dışlanıyorlar. Kartlaşmış herifler ise bizlere maçları anlatmaya devam ediyor. Gelin birkaç örnek okuyup gülümseyelim, ardından devam ederiz:

  • Hem penaltı, hem gol!
  • Taç! Özür diliyorum çıkmamış...
  • Robinho hiç oynayamıyor... (3 saniye sonra Robinho gol atmıştır)
  • Şıvayner (Schweinsteiger demek isterken)
  • Her yerinden öpüyorum!
Gördüğünüz ve daha çoğunu hatırlayacağınız gibi bu tür hatalar oldukça fazla olmaya başladı. Ayrıca artık yanlış yaptığını da kabul etmeyen bir takım insanlar çıkmış durumda. Oyuncu isimlerini yanlış okuduğu çalıştığı yer tarafından belirtilen ve uyarı alan bir spiker Kamerun-Hollanda maçında izleyicilere merak etmeyin sizden daha iyi biliyorum bunları tarzında ayar vermiştir.
Bunlar hoş şeyler değil tabiki de, umarım nesilleri bir gün tükenir!

1 yorum:

  1. Güzel yazı olmuş, böyle bariz ve tekrarlanan hatalar maçtan önce çalışmamanın, pratik yapmamanın bir sonucu.

    Elbette maç sırasında küçük hatalar, telaffuz hataları filan olur da özür dilersin olur biter, ısrarla o yanlışları yapmak gerçekten çok yanlış.

    YanıtlaSil